Будинок міської садиби ХІХ століття, де народилась О. П. Блаватська і жила династія Фадеєвих

Існуючий охоронний номер

040025-Н

Місцезнаходження

Центральний район, вул. Князя Ярослава Мудрого, буд. 11

Дата утворення об’єкта культурної спадщини

початок 1810-х рр., кінець ХІХ - початок ХХ ст.

Категорія

пам’ятка історії національного значення

Номер і дата рішення про взяття на облік

Постанова Кабінету Міністрів України від 25.01.2018 № 32

Цегляна громадська будівля, поверховістю від одного до двох поверхів, з підвалом та горищем, розташована на частково огородженій території щільної промислової забудови в межах центрального історичного ареалу.

В 1815 р. садибу було придбано чиновником Контори іноземних поселенців Андрієм Фадєєвим, тут в серпні 1831 р. у його доньки Олени Ган і народилась в майбутньому відомий теософ Олена Петрівна Блаватська. Пізніше у садиби було декілька власників. Вона неодноразово перебудовувалася та переплановувалася під різне призначення.

У квітні 1987 р. рішенням Дніпропетровського облвиконкому № 180 будівля отримала статус пам’ятки історії та культури місцевого значення з охоронним № 6156, а в 2004 році будівлю Пам’ятки було передано Дніпропетровському історичному музею ім. Д. І. Яворницького з метою створення в ньому музейного центру О. П. Блаватської та її родини.

 

Блаватська Олена (уроджена Гелена фон Ган нім. Helena von Hahn;  народ. 31 липня (12 серпня) 1831, Катеринослав) — померла 26 квітня (8 травня) 1891, Лондон) — філософиня, письменниця, мандрівниця, теософка. У віці 17 років вийшла заміж за 60-річного барона Блаватського. У 1848—1875 роках здійснила фактично триразову навколосвітню подорож. 1875 року в Нью-Йорку разом з полковником Г. С. Олкоттом заснувала Теософське товариство, головною метою якого було «створити ядро Всесвітнього Братерства, де не буде мати значення різниця раси, колір шкіри, стать, каста й віросповідання».